Koolmonoxide is erg gevaarlijk. Koolmonoxide is namelijk een geurloos en kleurloos gas dat ook wel de sluipmoordenaar wordt genoemd. Omdat je het niet kunt ruiken, zien of proeven kan het erg gevaarlijk zijn. Je kunt hier namelijk van komen te overlijden. Het is een gas dat 250 keer sneller wordt opgenomen in ons bloed dan dat zuurstof wordt opgenomen. Van nature komt koolmonoxide in de lucht voor, maar dit zijn geen gevaarlijke hoeveelheden. In huis kunnen er echter grotere hoeveelheden koolmonoxide ontstaan. Dit komt door de verwarmingsinstallatie in huis. Om verbranding plaats te laten vinden is er zuurstof nodig. Wanneer deze zuurstof verbrandt dan wordt de zuurstof omgezet in koolstofdioxide. Echter kan het ook zijn dat er een tekort aan zuurstof is in een bepaalde ruimte. Tijdens de verbranding van het zuurstof wordt het dan omgezet naar koolmonoxide.

De symptomen bij koolmonoxide

Omdat je de koolmonoxide niet kunt zien of ruiken kan het je ongemerkt beïnvloeden. Echter zijn er wel een aantal symptomen waar je op kunt letten. Wanneer er in een ruimte in hogere mate koolmonoxide ontstaat dan kan dat zorgen voor lichte hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies, een slaperig gevoel of een snellere hartslag. Deze symptomen kunnen echter meer oorzaken hebben dan alleen koolmonoxide, maar wanneer er meerdere mensen in hetzelfde huis deze verschijnselen krijgen dan bestaat er een kans dat het komt door koolmonoxide.

Wat te doen om koolmonoxide te voorkomen

Uiteraard wil je er alles aan doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat er geen koolmonoxide in huis ontstaat zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Allereerst is het verstandig om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Verstandig is om deze in of dichtbij de slaapkamers te plaatsen. Tijdens het slapen ben je een lange tijd in dezelfde ruimte en tijdens het slapen is het vrijwel onmogelijk om iets door te hebben. Wanneer er in een bepaalde ruimte een hoge concentratie aan koolmonoxide ontstaat dan zal de koolmonoxidemelder een alarm geven. Jij weet vervolgens meteen dat er teveel schadelijke koolmonoxide in de ruimte is. Wanneer de melder niet af gaat dan kun je met een gerust hart gaan slapen en weet je zeker dat er niks mis is.

Daarnaast kun je ook geregeld onderhoud laten plegen aan de verwarmingsinstallatie door een van onze loodgieters. Een gecertificeerde installateur kan bijvoorbeeld eens in het jaar de gehele installatie onderhouden. Problemen kunnen op deze manier worden geconstateerd, maar ze kunnen op ook worden voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in huis. Hiermee ben je sneller voorzien van schone lucht en voldoende zuurstof. Tot slot is het verstandig om eens in het jaar de schoorsteen schoon te vegen.

Contact opnemen

Ben jij op zoek naar een vakkundig iemand om bij jou thuis onderhoud te laten plegen aan de verwarmingsinstallatie of heb je andere vragen? Dan kun je vandaag nog contact met ons opnemen via het telefoonnummer op de website of door het contactformulier in te vullen. Wij zorgen dat er een loodgieter specialist bij jou aan huis komt.

Call Now Button