In Nederland kennen we extreem koude winters. Natuurlijk hebben we liever de heerlijke zomer wanneer we weer aan het strand gaan liggen en kunnen genieten van het heerlijke weer. Echter dienen we ieder jaar weer de winter door te komen. Datzelfde geldt voor de waterleidingen in en aan huis. Niet alle waterleidingen zijn even goed geïsoleerd en ieder jaar weer gebeurt het dat er duizenden waterleidingen bevriezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het bevriezen van de leidingen te voorkomen. Hieronder lichten we daarom graag een aantal tips toe waarmee jij er voor zorgt dat de leidingen minder snel bevriezen en waarmee je minder snel voor problemen komt te staan.
Hoe voorkom ik bevroren waterleidingen?
Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat het water in de leidingen alleen kan bevriezen. Leidingen waar geen water in staat lopen dus geen gevaar. Daarom is het verstandig om te kijken welke leidingen je absoluut nodig hebt en welke leidingen je niet hoeft te gebruiken. Zo zullen er ongetwijfeld waterleidingen buiten zijn die je niet gebruikt, zoals de kraan die naar de tuin loopt. Je doet er verstandig aan om er voor te zorgen dat deze leiding leeg staat voor de eerste nachtvorst. Dit doe je door de watertoevoer voor de kraan af te sluiten en de kraan open te zetten, zodat deze leegloopt. Hierna kan de kraan niet meer bevriezen en hoef je je dus over deze leidingen geen zorgen te maken. Wel is het belangrijk om dit op tijd te doen. Mocht het zijn dat er al water bevroren is in een van de leidingen dan kan de kraan niet meer leeglopen.
Echter kun je helaas niet alle leidingen leeg laten lopen. Daarom doe je er verstandig aan om zo weinig mogelijk kou in huis te laten komen. De meeste tocht houd je buiten door de ramen en deuren dicht te laten. Dat geldt ook voor de schuur of garage. Verder komt het voor dat je kiemspleten in de muur hebt. Ook deze kun je het beste afsluiten. Leidingen die op een onverwarmde plek zitten hebben een grotere kans om te bevriezen. Dit kunnen leidingen op een zolder of in de kelder zijn. Het is belangrijk om deze leidingen te isoleren. Dat doe je bijvoorbeeld met kranten, isolatiemateriaal of bubbelplastic.
Ga je op vakantie in de winter? Zet de CV installatie dan niet helemaal uit. Ook de CV ketel kan namelijk bevriezen en het is verstandig om deze aan te laten staan op bijvoorbeeld 12 graden. Hiermee kun je veel ellende voorkomen wanneer je terug komt van vakantie. Ook wanneer je wel thuis bent, maar er ernstige vorst is dan kun je de radiatoren in een aantal kamers beter op een lage temperatuur aan houden.
Problemen met de leidingen?
Gebeurt het toch dat je problemen met een van de leidingen hebt? Dan kunnen we een van onze loodgieters langs sturen om je hierbij te helpen. Contact opnemen kan via het contactformulier op onze website of via het telefoonnummer.