Het zelf ontstoppen van een verstopte wc  wordt door velen als een haast onmogelijke klus gezien. Ook zullen de meeste mensen bij het zien van een verstopte wc eerder de deur achter zich dichtrekken en een loodgieter inschakelen, dan proberen de verstopping te verhelpen. De klus is echter lang niet zo ingewikkeld als verwacht en zal, indien je de juiste voorzorgsmaatregelen treft, helemaal geen vieze klus  zijn.

Bescherm jezelf goed alvorens met het werk te beginnen

Het is dus heel belangrijk jezelf heel goed te beschermen tegen mogelijke ziektekiemen voordat je met het ontstoppen begint. Trek lange handschoenen aan die tot de ellebogen reiken. Verder kan je ook nog gebruik maken van een neus kap. Zet ook voldoende doeken en oude kranten rond de pot heen om het overtollig water dat kan overlopen op te vangen. Zo ben je er helemaal goed op voorbereid en kan het echte werk nu beginnen.

Probeer de prop te verwijderen door er druk op uit te oefenen

Het geheim van het ontstoppen ligt erin om genoeg druk op de prop uit te oefenen waardoor het toch zal doorspoelen. Ook kan worden geprobeerd de prop eruit te trekken. Bij het uitoefenen van druk op de prop kan je proberen door met een dik stuk plastiek de toiletpot hermetisch af te sluiten. Gebruik hiervoor stevige tape om het plastiek aan de randen waterdicht te bevestigen. Druk vervolgens rustig op het plastiek of probeer eerst door te spoelen. De prop zal door de opgebouwde druk dan hopelijk losschieten. Het nadeel van deze methode is dat wanneer de prop blijft vastzitten en het plastiek dient te worden verwijderd, al het water zal overlopen.

Gebruik dan liever een rubberen ontstopper om druk op de prop te zetten door de ontstopper te plaatsen in de doorspoel opening. Ook zijn er metalen ontstoppers verkrijgbaar. Deze zijn draadvormig en kunnen de prop eruit krijgen door deze uit de afvoer te trekken. De metalen ontstopper wordt hiertoe in de doorspoel opening geplaatst waarbij, door een draaiende beweging te maken, de prop zal worden geprobeerd vast te maken.

Ook kan je gebruik maken van chemische ontstoppers. Wees bij het gebruik hiervan uiterst voorzichtig en lees de gebruiksaanwijzing goed door.

Hieronder een handig filmpje waarbij het hele proces wordt uitgelegd:

 

En mochten alle bovenstaande methodes niet baten, dan is er gelukkig nog een loodgieter uit Amsterdam die je altijd kan bellen om het probleem op te lossen. Zij staan er altijd tot jouw dienst en besparen je dus van al het werk om de wc zelf te ontstoppen.

Call Now Button