Wanneer je te maken krijgt met een verstopping van de gootsteen is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Zoals je vast wel weet zijn er gelukkig tal van manieren om dit op te lossen. En wanneer je dat zelf niet kunt, is het altijd nog mogelijk om een specialist in te schakelen. Maar zijn er eigenlijk ook handige tips om een verstopping van de gootsteen te voorkomen? Wat moet je doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat de gootsteen verstopt raakt? We zetten het hieronder voor je op een rijtje!

Gebruik Soda!

De afvoerbuizen onder onze gootsteen worden behoorlijk belast. Niet alleen door wat er door de gootsteen zelf stroomt, maar ook door bijvoorbeeld het afwasmachine. Vooral vet kan een kwaaddoener zijn. Wanneer dit in het afvoersysteem terecht komt kan het bijvoorbeeld aankoeken en uiteindelijk zelfs de doorvoer blokkeren. Je kunt deze vette aanslag echter eenvoudig voorkomen door gebruik te maken van soda. Dit is namelijk schoon, werkt effectief tegen vieze geurtjes én is ook nog eens ontvettend. Daarvoor meng je 500 gram soda met zo’n vier liter heet water. Zorg dat de soda goed is opgelost in het water en giet het vervolgens voor het slapen gaan door gootsteen. Wanneer je wakker wordt, spoel je de gootsteen door met water uit de kraan. Zorg dat de sodaresten daarbij goed verdwenen zijn. Door dit met regelmaat te doen voorkom je vette aanslag en daarmee verstopping van je afvoer!

Voorkom vet

Aangezien vet heel belangrijk is in de strijd tegen verstopping, kun je een verstopping natuurlijk ook gewoon voorkomen door vet zoveel mogelijk te vermijden. Het meeste vet is op borden en in pannen te vinden. Voordat je deze gaat afwassen of in de vaatwasser zet, is het daarom verstandig om eerst het vet zoveel mogelijk te verwijderen met papier van een keukenrol. Wanneer je er voor zorgt dat er weinig vet in de afvoer terecht komt via de gootsteen of de afwasmachine wordt de kans op een verstopping ook direct vele malen kleiner!

Gebruik je schoorsteen niet als afvalbak

Naast vet zorgen ook etensresten vaak voor een verstopping. Veel mensen spoelen gek genoeg toch hun borden af onder de kraan. De etensresten komen dan in de afvoer terecht en dit kan al snel voor een verstopping zorgen. Om dit te voorkomen dien je borden, schaaltjes en pannen altijd eerst goed schoon te maken met bijvoorbeeld keukenpapier. Gooi de etensresten vervolgens in de prullenbak of nog beter: de afvalbak voor groenafval. Het gaat daarbij niet alleen maar om grove etensresten, maar juist ook om hele kleine zoals zaden, pitjes en broodkruimels. Ook daar kun je uiteindelijk namelijk een verstopping van krijgen. Natuurlijk zijn kleine kruimels nooit helemaal te voorkomen. Kies er daarom altijd voor om een extra zeefje aan te schaffen. Deze kun je boven de afvoer plaatsen. Daarmee worden de meeste etensresten wel tegen gehouden. Zo’n zeefje is bij iedere bouwmarkt te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Dat geldt ook als het gaat om een verstopte afvoer. Wanneer je bovenstaande tips opvolgt, is de kans veel kleiner dat je ook echt te maken krijgt met een verstopte afvoer. Het betekent echter niet dat de kans helemaal niet meer bestaat. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je er vroeg of laat alsnog mee te maken krijgt. In dat geval zijn er gelukkig nog allerlei oplossingen te vinden waarmee je de gootsteen weer kunt ontstoppen. Je kunt er bovendien ook voor kiezen om een specialist in te schakelen. Deze zal je verstopte afvoer weer volledig schoon kunnen maken.

Call Now Button